Asunnon ostajan ja myyjän tietopankki

Asianajotoimisto Alfa Oy

Tämä on Asianajotoimisto Alfan talojuristien blogi, jota kirjoittavat asianajajat Tiina Koskinen-Tammi ja Leena Laurila.

Ilmoittaudu maksuttomiin webinaareihimme Tilaa maksuttomia oppaitamme

Kosteusvauriokorjaussuunnittelijan vastuu kuluttaja-asiakkaalle

Kun kuluttaja tilaa elinkeinonharjoittajalta kosteusvaurion korjaussuunnitelman esimerkiksi asunnon, loma-asunnon tai muun rakennuksen korjaamista varten, kysymyksessä on kuluttajapalvelusta koskeva sopimussuhde. Sopimus on yhtä pätevä suullisena tai kirjallisena, mutta selvyyden vuoksi ja erimielisyyksien välttämiseksi sopimukset on aina syytä tehdä kirjallisesti.

Lainsäädäntö suojaa kuluttajaa

Kuluttajansuojalaki säätelee kuluttajapalvelussopimuksia ja rajoittaa sitä, mitä osapuolet voivat keskenään sopia. Kuluttajansuojalain 8 luku koskee vastikkeellisia palveluksia, joita elinkeinonharjoittaja (toimeksisaaja) suorittaa kuluttajalle (tilaaja), ja joiden sisältönä on irtaimeen esineeseen, rakennukseen, muuhun rakennelmaan tai kiinteään omaisuuteen kohdistuva työ tai muu suoritus. Kuluttajariitalautakunnan soveltamiskäytännön valossa kuluttajasuojalain 8 luku soveltuu myös kosteusvauriokorjaussuunnitteluun, kun kuluttaja tilaa elinkeinonharjoittajalta kosteusvauriokorjaussuunnitelman, ja kun korjattavaa kohdetta käytetään pääasiassa muuhun kuin tilaajan elinkeinotoimintaan. KSL 8 lukua sovelletaan taloudellisesta arvoltaan alle 10.000 euron töihin.

Kuluttajansuojalaissa (KSL) on pakottavia, kuluttajaa suojaavia säännöksiä, joista ei voi poiketa osapuolten sopimuksella. Sopimusehto, joka poikkeaa kuluttajansuojalain säännöksistä kuluttajan vahingoksi, on mitätön, jollei laissa ole nimenomaisesti säädetty toisin. Tämän johdosta mm. kosteusvauriokorjaussuunnittelijan lain mukaista virhevastuuta, vahingonkorvausvelvollisuutta taikka korvausvelvollisuuden määrää ei voi pätevästi rajoittaa sopimusehdoilla.

Palveluksen ominaisuuksista ja virheestä on säädetty KSL 8 luvun 12-14 §:ssä. Palveluksen tulee vastata sisällöltään, suoritustavaltaan ja tulokseltaan sitä, mitä osapuolet ovat sopineet. Palvelus on suoritettava ammattitaitoisesti ja huolellisesti, ottaen huomioon tilaajan edut. Palveluksen tulee myös vastata niitä tietoja, joita toimeksisaaja on siitä antanut. Jos osoittautuu, että tilattu palvelus, sen hinta, kohteen arvo ja ominaisuudet tai muut erityiset seikat huomioon ottaen ilmeisesti ei olisi tilaajan kannalta tarkoituksenmukainen, toimeksisaajan on viipymättä ilmoitettava siitä tilaajalle. Tilaajalle on ilmoitettava myös, jos palvelus ilmeisesti tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin tilaaja on kohtuudella voinut odottaa. Jos palvelus poikkeaa edellä mainitusta, siinä on virhe.

Tilaajan on ilmoitettava toimeksisaajalle havaitsemastaan virheestä kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen. Tilaajalla on oikeus vaatia, että toimeksisaaja korjaa virheen omalla kustannuksellaan. Vaikka tilaaja ei vaatisi virheen korjausta, toimeksisaaja saa suorittaa tällaisen oikaisun, jos viipymättä tarjoutuu tekemään sen. Jos virheen korjaaminen ei tule kysymykseen, tilaajalla on oikeus virhettä vastaavaan hinnanalennukseen, tai tietyissä tilanteissa oikeus purkaa sopimus, jos virhe on olennainen. Lisäksi tilaajalla on KSL 8 luvun 20 §:n mukaan oikeus korvaukseen vahingosta, jonka hän kärsii palveluksessa olevan virheen vuoksi.

Kosteusvauriokorjaussuunnittelijan kannalta virheen taloudellisesti merkittävin seuraamus voi olla vahingonkorvausvelvollisuus. Korvausvelvollisuus käsittää virheestä tilaajalle aiheutuneen henkilö- ja esivahingon. Välillisen vahingon toimeksisaaja on velvollinen korvaamaan vain, jos virhe tai vahinko johtuu huolimattomuudesta hänen puolellaan. Välillisellä vahingolla tarkoitetaan mm. virheestä johtuvaa tulonmenetystä tai vahinkoa, joka johtuu muuhun sopimukseen perustuvasta velvoitteesta.

Kosteusvauriokorjaussuunnittelun virhe

Kosteus- ja homevaurioihin erikoistunut korjaussuunnittelija esittää rakennuksessa tehtyjen tutkimusten perusteella, miten korjaus suoritetaan, mm. mitä rakennusosia vaihdetaan, mitä puhdistetaan ja mitä voidaan korjata ilmatiiveyttä parantamalla tai muilla rakennusteknisillä keinoilla. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi tarvitaan kattavat rakennetutkimukset, homevaurioiden erityispiirteet huomioiva korjaussuunnittelu ja rakennuttaminen, ammattitaitoinen korjausten toteutus, sisältäen rakenteiden puhdistuksen, ja työmaan valvonta.

Korjaussuunnittelun virhe ilmenee yleensä siten, että suunnitelman mukaan toteutettu rakenne todetaan työmaalla kelvottomaksi taikka korjauksen lopputulos todetaan epäonnistuneeksi, esim. sisäilmahaitat eivät poistu, suunniteltu rakenne ei kestä tai vaurioituu uudelleen. Virhe voi ilmetä niinkin, että suunnittelija on suunnitellut korjattavaksi sellaisen rakenteen, jossa ei ole mitään vaurioita tai muuta korjaustarvetta. Suunnitteluvirheestä voi aiheutua monenlaisia ylimääräisiä kustannuksia, jotka suunnittelija voi joutua korvaamaan. Korjaussuunnittelijan virheestä on erotettava korjauksen suorittajan tekemät virheet. Suunnittelija ei vastaa siitä, jos korjaus epäonnistuu esim. huolimattoman toteutuksen vuoksi.

Kuten edellä on todettu, kosteusvauriokorjaussuunnittelijalle voi syntyä virhevastuu mm. silloin, jos korjaussuunnitelma ei vastaa sisällöltään ja tulokseltaan sovittua; jos korjaussuunnitelma on sisällöltään säännösten, määräysten tai hyvän rakentamistavan vastainen; jos työtä ei ole tehty huolellisesti ja ammattitaitoisesti; taikka jos suunnitelma ei vastaa annettuja tietoja, joiden voidaan olettaa vaikuttaneen tilaajan päätöksentekoon.

On kuitenkin huomattava, että korjaussuunnitelman mukaisesti toteutettu kosteusvauriokorjaus voi epäonnistua, vaikka suunnittelija ei olisi tehnyt virhettä. Kosteusvauriokorjauksiin liittyy epävarmuustekijöitä, joiden vuoksi suunnitellun korjauksen riittävyyttä ja onnistunutta lopputulosta ei aina voida taata, vaikka suunnitelma olisi laadittu ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Esimerkiksi talon rakenteet saattavat poiketa siitä, mitä rakennepiirustuksiin on merkitty ja mitä suunnittelija on voinut havaita. Kumpikin osapuoli vastaa toimittamiensa asiakirjojen ja tietojen oikeellisuudesta. Suunnittelijan on kuitenkin ilmoitettava tilaajalle, jos tämän antamissa tiedoissa, materiaaleissa tai määräyksissä on ilmeisiä virheellisyyksiä tai puutteellisuuksia, jotka suunnittelijan pitää ammattitaitonsa perusteella havaita.

Korjaustöiden yhteydessä voi käydä niin, että rakenteiden sisällä olevat vauriot osoittautuvat laajemmiksi kuin suunnitelmaa laadittaessa on arvioitu, tai muualta rakennuksesta saattaa myöhemmin paljastua muita vaurioita, jotka on korjattava. Jos korjaussuunnitelman tilaajalle on kerrottu tällaisista kosteusvauriokorjaussuunnitteluun liittyvistä epävarmuustekijöistä ja niiden ottamisesta huomioon, kysymyksessä ei ole suunnittelupalvelun virhe. Suunnittelija ja tilaaja saattavat esimerkiksi tietoisesti valita ensin pienemmän ja edullisemman korjaustavan, kuten tiivistyskorjauksen, jonka riittävyyttä seurataan jälkikäteen tehtävillä tutkimuksilla. Jos suunniteltu korjaustapa osoittautuu riittämättömäksi, mutta tilaajalle on selvitetty korjaustavan epävarmuudet, kyseessä ei ole suunnitteluvirhe.

Kosteusvauriokorjaussuunnittelun virheistä voi aiheutua tilaajalle huomattavia vahinkoja, esimerkiksi jos kosteusvauriokorjaus toteutetaan virheellisen korjaussuunnitelman johdosta väärin tai puutteellisesti, ja korjaus joudutaan sen johdosta uusimaan. Tällöin suunnittelija joutuu korvaamaan aiheutuvat ylimääräiset korjauskustannukset sekä lisäksi mahdollisesti tilaajan sijaisasumisesta aiheutuneet kulut, jos korjauskohteessa ei voi asua ylimääräisen korjauksen aikana.

Kosteusvauriokorjaussuunnittelijan vastuusta silloin, kun tilaajana ei ole kuluttaja vaan esim. yritys, taloyhtiö tai kunta, voit lukea täältä

<< Palaa edelliselle sivulle


Jaa sivu somekanavissasi: