Asunnon ostajan ja myyjän tietopankki

Asianajotoimisto Alfa Oy

Tämä on Asianajotoimisto Alfan talojuristien blogi, jota kirjoittavat asianajajat Tiina Koskinen-Tammi ja Leena Laurila.

Ilmoittaudu maksuttomiin webinaareihimme Tilaa maksuttomia oppaitamme

WANTED: Talokauppakuiskaaja ts. turvallisen talokaupan edistäjä

Oletko etsimämme henkilö/hahmo, jonka missiona on edistää talokauppojen turvallisuutta ja ennaltaehkäistä riitoja?

Toimenkuvanasi on käydä omakotitalon ostosta kiinnostuneiden mukana tutustumassa taloihin ja olla mukana kuntotarkastuksissa, ja kertoa talon ostamista aikoville ja taloesittelyissä kävijöille, millaiseksi heidän oikeusasemansa kyseisen rakennuksen kunnon ja siitä tehtävien havaintojen johdosta muodostuu. Mitä hyvää talossa on, ja mitä riskejä ja ”vaaranpaikkoja” oikeudellisesti arvioiden. Jos pystyt muuntautumaan kooltasi pieneksi (kokoluokkaa TV-mainosten oltermanni-ukkeli), voit kuiskia terveisesi ostajaehdokkaiden korvaan ja seurata heitä taloa läpi käytäessä heidän olkapäällään keikkuen.

Huomioitavaksesi tulevia asioita ovat esim. ostajan ennakkotarkastusvelvollisuuden kannalta ostajan vastuulle jäävät asiat, löytyneet vauriot, viat ja puutteet, hajut, kosteushavainnot, riskirakenteiden tunnistaminen ja niiden merkitys virhevastuukysymyksissä ja teknisen käyttöiän vaikutus myyjän vastuuseen. Esim. KKO:n ennakkopäätöksen 2020:23 mukainen kellarin kosteus vaikuttaa ostajan ennakkotarkastusvelvollisuuteen koskien kellarin päällä olevia rakenteiden kunnon selvittämistä/myyjän virhevastuuta. Kellarillisissa taloissa tämä ennakkopäätös ja sen mukainen oikeusohje olisi tuotava ostajaehdokkaiden tietoon, että tietävät varautua tai pyytää rakenteiden kunnon lisäselvityksiä. Muutkin relevantit oikeustapaukset olisi hyvä tuntea ja selostaa ostajille.

Vaatimuksena tehtävän menestyksekkäälle hoitamiselle on, että sinulla on teknistä tietämystä eri aikakausien rakentamisen ratkaisuista pientaloissa sekä oikeudellista tietämystä maakaaresta ja sen soveltamiskäytännöstä. Esim. yliopistotasoinen tuplatutkinto höystettynä useiden vuosien työkokemuksella molemmilta aloilta olisi hyvä lähtökohta.

Työssäsi pääset kohtaamaan erilaisia ihmisiä aidoissa tilanteissa ja käyttämään ihmissuhdetaitojasi ihmisten kohtaamisessa ja usein ikävienkin asioiden kertomisessa. Rautainen moraalisi auttaa pysymään lujana ja kertomaan totuuden vaikeissakin tilanteissa, kun ostajaehdokkaiden unelmien pilvilinnat romuttuvat totuuden tullessa tietoon. On hyvä osata sanoa jotakin rohkaisevaa myös myyjälle, jonka odotukset talonsa korkeasta myyntihinnasta murenevat. Teet kuitenkin arvokasta työtä, jolla autat monia välttymään taloudellisesti, terveydellisesti ja henkisesti vaikeilta ongelmatilanteilta. Pääset näköalapaikalle suomalaiseen asumisen arkeen ja omakotitalojen kiehtovaan maailmaan!

Kuka on työnantajasi? Tämä kysymys on vielä hiukan hakusessa, kuka sinut haluaisi tällaiseen tehtävään palkata. ”Totuuden torvi” ei välttämättä ole myyjän intressissä (vaikka kyllä riitojen välttämistarkoituksessa pitäisi olla). Toisaalta myöskään ostohousut jalassa ei välttämättä haluta tiedostaa riskeihin liittyviä asioita, jolloin palkkasi maksaja ei välttämättä olisi myöskään ostajaehdokas. Kiinteistönvälittäjät voivat myös karsastaa kauppoja mahdollisesti torppaavaa tekijää. Parasta oli, jos itse keksisit, kuka sinut voisi tähän kuvioon palkata! Sama epävarmuus koskee myös tehtävän palkkausta, ellet sitten nauti pelkästä position yhteiskunnallisesti tärkeästä ja muille hyvää tekevästä luonteesta ja elä pelkästä (ei aina niin) puhtaasta sisäilmasta.

Kuvituskuva. Kuvan hahmo ei ole (vielä) asuntokauppakuiskaaja.

<< Palaa edelliselle sivulle


Jaa sivu somekanavissasi: