Asunnon ostajan ja myyjän tietopankki

Asianajotoimisto Alfa Oy

Tämä on Asianajotoimisto Alfan talojuristien blogi, jota kirjoittavat asianajajat Tiina Koskinen-Tammi ja Leena Laurila.

Ilmoittaudu maksuttomiin webinaareihimme Tilaa maksuttomia oppaitamme

Vinkkejä talo- ja asuntokauppaan

Kirjoittanut Tiina K-T

Usein meiltä kysytään eri yhteyksissä miten neuvoisimme esimerkiksi omakotitalon ostajaa tai myyjää toimimaan viisaasti ennen kaupantekoa oman asuntokauppariita-asianajajan kokemuksemme perusteella. Yleensä ohjeistukseksi annan mm. vaaleanpunaisten silmälasien riisumisen talokauppaa tehdessä sekä asiantuntijoiden käyttämisen. Niillä pääsee jo pitkälle.

Tuli mieleen taas kun vinkkejä äskettäin kyseltiin, että samoja ohjeita ja vinkkejä on annettu itse asiassa jo vuosia sitten. Vedin vuosina 2010-2013 Ympäristöministeriön Kosteus- ja hometalkoissa Asuntokaupan turvan parantamisen hanketta, jossa laadin ”viikon vinkkejä” omakotitalon ostajalle ja myyjälle. Pidin tärkeänä, että vinkkejä ei anneta vain ostajalle (tai vain myyjälle), vaan sekä ostajan että myyjän näkökulmasta. Vinkit löytyvät nykyään Hengitysliiton ylläpitämiltä Hometalkoiden nettisivuilta Oppaat ja selvitykset –sivulta. https://hometalkoot.fi/file/15884.pdf 

Olen laatinut vinkit keväällä 2011 jäätyäni äitiyslomalle, kun vauva vain antoi odottaa itseään.  Vauva on nyt jo 8-vuotias tokaluokkalainen, mutta kun silloisia asuntokaupan vinkkejä tarkastelee tämän päivän tilanteessa, ne ovat yhä täysin päteviä. Kiinteistökaupan purun edellytykset ovat tarkentuneet korkeimman oikeuden ennakkoratkaisun 2015:58 johdosta ja ostajan ennakkotarkastusvelvollisuutta on arvioitu aiempaa tarkemmin ennakkoratkaisussa 2019:16. Aihepiiriin liittyviä ennakkoratkaisuja tulee hiljalleen lisää.

Hankkeen puitteissa laadimme myös Tunne talosi, turvaa kauppasi - oppaan kiinteistön kunnon arviointiin ja turvallisempaan kaupantekoon. Opas löytyy samoilta Hometalkoiden sivuilta https://hometalkoot.fi/file/15811.pdf .

 

<< Palaa edelliselle sivulle


Jaa sivu somekanavissasi: