Asunnon ostajan ja myyjän tietopankki

Asianajotoimisto Alfa Oy

Tämä on Asianajotoimisto Alfan talojuristien blogi, jota kirjoittavat asianajajat Tiina Koskinen-Tammi ja Leena Laurila.

Ilmoittaudu maksuttomiin webinaareihimme Tilaa maksuttomia oppaitamme

Uusi Kosteus- ja mikrobivaurioituneen rakennuksen korjausopas on ilmestynyt

Pitkään odotettu ympäristöministeriön julkaisema uusi Kosteus- ja mikrobivaurioituneen rakennuksen korjausopas on ilmestynyt. Oppaaseen on koottu ajantasaiset ohjeet sekä tietoa mm. korjaussuunnittelusta, eri korjausmenetelmistä ja niiden valinnasta sekä korjauksen onnistumisen seurannasta. 

Uusi opas on aiempaa, vuonna 1997 julkaistua korjausopasta huomattavasti laajempi, ja siihen sisältyy runsaasti tietoa ja mm. periaateratkaisuja eri rakenteiden korjaustavoista. 

Opas on tarkoitettu erityisesti rakennusalan ammattilaisille ja korjausten tilaajille. Juristin näkökulmasta oppaaseen tullaan varmasti viittaamaan myös useissa oikeudenkäynneissä, joissa on kysymys vaurioituneen rakenteen riittävästä korjaustavasta. Opas ei  tuo yksiselitteisiä ratkaisuja kiinteistöriitoihin, sillä korjaustapa on oppaan mukaan valittava tapauskohtaisesti. Oppaan mukaan korjausten ensisijaisena tavoitteena on poistaa kosteus- ja mikrobivaurioista tai muista sisäilman epäpuhtauksista aiheutuva terveyshaitta. Korjaussuunnittelussa on keskeistä aina tapauskohtaisesti määrittää soveltuvat korjaustavat, korjausten laajuus ja korjausten perusteellisuus. Terveyshaitan poistaminen voi toisinaan edellyttää vaurioituneen rakenteen purkamista ja uusimista. Toisinaan rakenteen vaurioitumiseen johtaneen tekijän poistaminen ja epäpuhtauksien pääsyn estäminen sisäilmaan rakenteita tiivistämällä ja kapseloimalla voivat olla riittäviä toimenpiteitä. Tilanteessa, jossa vaurioituminen on aktiivinen ja etenevä, vaurioitunut 
rakennusosa on kuitenkin oppaan mukaan uusittava. Opas korostaa suunnitelmallisuutta ja kokonaisuuden hallintaa.

YM:n oppaan ovat laatineet Ramboll Finland Oy:n, Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston asiantuntijat. Oppaan voi ladata maksutta valtioneuvoston julkaisuarkistosta: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161855

 

Opas ja sen laatinut työryhmä palkittiin Kosteusturvallisen rakentamisen palkinnolla Rakennusfysiikkaseminaarissa 29.10.2019. Etualalla palkinnon luovuttaja professori Juha Vinha ja vastaanottaja Inari Weijo (Ramboll Finland Oy).

<< Palaa edelliselle sivulle


Jaa sivu somekanavissasi: