Asunnon ostajan ja myyjän tietopankki

Asianajotoimisto Alfa Oy

Tämä on Asianajotoimisto Alfan talojuristien blogi, jota kirjoittavat asianajajat Tiina Koskinen-Tammi ja Leena Laurila.

Ilmoittaudu maksuttomiin webinaareihimme Tilaa maksuttomia oppaitamme

Asuntokaupan varainsiirtoveroon muutoksia marraskuun alussa

Asunto- tai kiinteistökaupan yhteydessä maksettavan varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuu marraskuun 2019 alusta alkaen. Veron määrä pysyy ennallaan, mutta varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksutodistuksen hankkiminen onnistuu jatkossa sähköisesti. Lomakkeiden leimauttaminen verotoimistossa jää historiaan. Verokuittia ei myöskään tarvitse jatkossa toimittaa Maanmittauslaitokselle, vaan se saa maksutiedot automaattisesti verohallinnolta. 

Jatkossa asunto-osakkeiden ostajan lisäksi myös kiinteistön ostajan on annettava pakollinen varainsiirtoveroilmoitus. Jos kaupassa on käytetty kiinteistönvälittäjää, asunto-osakkeista veroilmoituksen tekee kiinteistönvälittäjä,  mutta kiinteistökaupassa ilmoituksen tekee aina ostaja itse. 

Henkilöasiakkaat voivat tehdä veroilmoituksen OmaVero -palvelussa tai paperilomakkeella. Yhtiöiden ja kiinteistövälittäjien on annettava ilmoitukset sähköisesti. 

Jos kaupassa on käytetty kiinteistönvälittäjää, varainsiirtovero on maksettava kaupantekotilaisuudessa. Varainsiirtoveron maksamisessa käytettävä henkilökohtainen varainsiirtoveron viitenumero kannattaakin selvittää etukäteen OmaVerosta.

Jos taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään, järjestelmään siirtyy automaattisesti tieto maksetusta varainsiirtoverosta. Jos taloyhtiö ei ole vielä sähköisessä huoneistotietojärjestelmässä, osakkeiden siirrosta ilmoitetaan isännöitsijälle, joka on velvollinen tarkastamaan varainsiirtoveron maksun. Ostaja voi tulostaa OmaVerosta todistuksen varainsiirtoveron maksusta tai antaa isännöitsijälle kiinteistönvälittäjän antaman tositteen sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta. 

Varainsiirtoverotuksen muutokset koskevat sellaisia kiinteistöstä, vuokraoikeudesta tai asunnosta tehtyjä kauppoja, jotka on tehty 1.11.2019 tai sen jälkeen. Sitä ennen tehdyissä kaupoissa noudatetaan aiempia säännöksiä. 

Ohjeita ja lisätietoja uudistuksesta löytyy verohallinnon sivuilta: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/verotuksen_muutoksia/varainsiirtovero .

 

<< Palaa edelliselle sivulle


Jaa sivu somekanavissasi: