Lain mukaan taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen (MML) ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Syyskuun 2023 lopulla vasta noin puolet taloyhtiöistä oli tehnyt siirron, joten monessa yhtiössä tulee kiire. Määräajan jälkeen osakeluettelon siirrosta peritään taloyhtiöltä maksu. Taloyhtiöiden hallitusten olisikin hyvä varmistaa isännöitsijältä, että asia on hoidossa määräaikaan mennessä.
Taloyhtiön osakeluettelon siirrolla on jo kiire, mutta osakkeenomistajan ei tarvitse vielä kiirehtiä paperisesta osakekirjasta luopumisen ja omistuksensa kirjaamisen kanssa. Jos osake ei vaihda omistajaa, osakkeenomistajalla on 10 vuotta aikaa hakea omistuksensa kirjaamista huoneistotietojärjestelmään. Aika lasketaan siitä, kun yhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään. Omistajanvaihdostilanteessa uuden omistajan on kuitenkin haettava omistusoikeutensa kirjaamista 2 kuukauden kuluessa saannosta.
Kun osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään, osakeluettelomerkinnöistä, kuten omistajanvaihdoksista, huolehtii isännöitsijän sijasta Maanmittauslaitos. Samalla paperisista osakekirjoista luovutaan vähitellen, ja osakekirjan sijaan tulee rekisteristä näkyvä sähköinen omistajamerkintä. Myös osakkaiden panttaus näkyy jatkossa rekisteristä.
Kokosimme tähän kirjoitukseen ohjeita, miten osakkeiden ja omistuksen kirjaamisen kanssa toimitaan. Se mitä tässä on kerrottu asunnosta, koskee vastaavasti muita asunto-osakeyhtiöiden osakkeita, esim. autopaikkaosakkeita tai liikehuoneistoja.
Jos myyt asuntosi ja sinulla on paperinen osakekirja
Jos sinulla on vielä paperinen osakekirja ja myyt asuntosi sen jälkeen, kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään, voit tehdä kaupan samaan tapaan kuin ennenkin. Paperiseen osakekirjaan tehdään tällöin kaupan yhteydessä siirtomerkintä.
Uutta on, että asunto-osakkeen ostajan on haettava omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta 2 kk kuluessa kauppakirjan allekirjoituksesta. Ostaja toimittaa paperisen osakekirjan Maanmittauslaitokselle, joka mitätöi osakekirjan samalla kun tekee omistusmerkinnän.
Jos et ole myymässä asuntoasi
Jos et ole lähiaikoina myymässä tai muuten luovuttamassa asuntoasi, sinun on haettava omistusoikeutesi kirjaamista Maanmittauslaitokselta 10 vuoden kuluessa syhtiön osakeluettelon siirrosta.
Kun haet omistusoikeutesi kirjaamista, samalla MML:lle on toimitettava paperinen osakekirja mitätöitäväksi. Hakemuksen voi tehdä sähköisesti tai esim. sähköpostilla, mutta paperinen osakekirja on toimitettava alkuperäisenä johonkin Maanmittauslaitoksen palvelupisteeseen. Omistuksen rekisteröinti maksaa 63 euroa.
Jos osakekirja on pankissa lainan vakuutena, kuten usein on, et voi itse hakea omistuksesi rekisteröintiä. Voit valtuuttaa pankin hakemaan rekisteröintiä puolestasi. Tällöin pankki tekee maksua vastaan hakemuksen ja toimittaa osakekirjan Maanmittauslaitokselle mitätöitäväksi. Samalla pankki voi hakea osakehuoneiston panttauksen rekisteröintiä. Jatkossa, kun paperiset osakekirjat eivät enää toimi vakuutena, osakkeiden panttaus merkitään huoneistotietojärjestelmään.
Jos myyt asuntosi ja omistuksesi on jo rekisteröity
Sen jälkeen, kun taloyhtiön osakeluettelo on huoneistotietojärjestelmässä ja omistuksesi on rekisteröity huoneistotietojärjestelmään, myös omistajanvaihdoksen rekisteröinti helpottuu.
Kaupan jälkeen ostaja hakee omistusoikeutensa rekisteröintiä. Omistusoikeus rekisteröidään, jos siihen on myyjän suostumus, jonka voi osoittaa liittämällä hakemukseen jäljennöksen kauppakirjasta tai erillisen kirjallisen suostumuksen sekä myyjän yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Jatkossa on tarkoitus, että myyjä voi antaa suostumuksensa sähköisesti.
Lahja, perintö yms. saannot
Jos osakehuoneisto vaihtaa omistajaa esim. lahjan, perinnön tai osituksen seurauksena, on uuden omistajan haettava omistuksensa rekisteröintiä 2 kuukauden kuluessa saannosta, samaan tapaan kuin kaupassa. Maanmittauslaitokselle on toimitettava selvitys saannosta, esim. perinnönjakosopimus, perukirja ja sukuselvitys, sekä paperinen osakekirja mitätöintiä varten.
Mitä jos osakekirja on kateissa?
Jos paperinen osakekirja on kadonnut, se on kuoletettava ennen kuin omistusoikeus voidaan kirjata huoneistotietojärjestelmään. Asiakirjan kuolettamista haetaan käräjäoikeudelta. Hakemuksen käsittely kestää useita kuukausia.
Kun käräjäoikeus on antanut päätöksen osakekirjan kuolettamisesta, voi osakkeenomistaja hakea omistuksensa rekisteröintiä. Jos kuolettamista on haettu ennen kuin yhtiön osakerekisteri siirrettiin huoneistotietojärjestelmään, on taloyhtiön annettava kuoletetun osakekirjan tilalle uusi osakekirja tai väliaikaistodistus. Jos kuolettamista on haettu sen jälkeen, kun yhtiön osakerekisteri siirrettiin, voi osakas toimittaa käräjäoikeuden päätöksen osakekirjan kuolettamisesta suoraan Maanmittauslaitokselle ja hakea omistuksensa rekisteröintiä.
Lue lisää asunto-osakeyhtiiötä koskevia kirjoituksia täältä.