Blogivieras rakennusinsinööri Tanja Starck, joka työskentelee Kiilto Oy:n rakentamisen liiketoiminnassa suunnittelijapalvelupäällikkönä, kertoo materiaalivalintojen merkityksestä rakentamisessa.
Materiaalivalmistajan roolissa rakentamassa
Perehtyminen rakentamisen prosesseihin ja eri osapuolten käytäntöihin, tarpeisiin ja vastuisiin on suhteellisen kimurantti juttu. Meillä Suomessa on paitsi omanlaisensa rakennuskanta, myös omat lait, määräykset, ohjeet ja suositukset. Pyritään rakentamaan hyvän rakentamistavan mukaan.
Tehdessäni töitä rakennusmateriaalien suunnittelun ja valinnan sekä käytön ohjeistuksen sujuvoittamiseksi, koen, että on osattava hankkeista yhtä ja toista. Tehtäväni Kiillossa on toimia yhteistyössä rakennushankkeiden rautaisten asiantuntijoiden ja ammattilaisten kanssa. Vien viestiä eteenpäin siitä, missä mennään ja mihin suuntaan olisi syytä mennä. Usein toimimme esim. erilaisissa märkätila- ja sisäilmahankkeissa rakennusmateriaalien valmistajana ja rakentamisen asiantuntijoina.
Materiaalivalmistaja vastaa tuotteidensa soveltuvuudesta suunniteltuun käyttöön, niiden kestävyydestä, asennettavuudesta ja mm. ominaisuuksien pysyvyydestä. Tuotevalmista tarjoaa tilaajalle, suunnittelijalle, valvontaan ja asentajille laajan tuen; tuotetietoa, suunnittelu- ja laadunvarmistusdokumentteja, tuoteturvan asiakirjoja. Entistä tarkemmin rakennushankkeessa dokumentoidaan myös materiaalien valmistukseen ja raaka-aineisiin liittyvää tietoa, joten valmistajien monipuolinen tuki hankkeessa korostuu yhä enemmän. Koulutamme, neuvomme ja kuuntelemme rakentajia rakentamisen aikana, sitä ennen ja sen jälkeen. Koen, että työni on merkityksellistä ja roolimme vastuullinen.
Kun asiat eivät onnistu, kysytään kuka on vastuussa ja mistä ohjeet löytyvät
Rakentamisen voi ajatella olevan oikeastaan aika helppoa. Meillä on selkeät säännöt ja sopimukset. Toimijoilla on osaamista, pätevyyksiä ja hommat hoituu. Materiaaleihin liittyen törmäämme työssämme kuitenkin monenlaisiin kysymyksiin, toiveisiin ja haasteisiin. Meille soitetaan, jos halutaan varmistua tuotteen soveltuvuudesta kohteeseen tai halutaan välttää riskejä. Meiltä kysytään siitä, kenen vastuulla asiat ovat tai voivatko rakentamisen osapuolet toimia tietyllä tavalla. Onko toimittu oikein? Onko tehty virhe? Mitä hyvä rakentamistapa tarkoittaa? Usein toivotaan apua töiden etenemiseksi rakentamisen jo alettua. Tällöin pureudutaan tuotteiden käyttöohjeisiin ja yhteisiin alan ohjeisiin ja määräyksiin. Monesti kysymys on siitä, voidaanko niistä poiketa? Usein ei ehkä osata ajatella sitä, miten monisäikeisesti materiaalit kytkeytyvät määräyksiin ja ohjeisiin - ja koko hankkeen kulkuun ja onnistumiseen. On hyvä, että meille soitetaan – on mahdollista ohjata tekeminen sillä hetkellä oikeaan suuntaan – niin ja varmistaa tekemisen laatu.
Uudessa rakentamislaissa rakennusmateriaalit vastuullisuuden keskiössä
Rakentamisessa opetellaan nyt uusia lakien ja asetusten velvoitteita, ympäristökuorman huomiointia ja hankkeen kulun uusia käytäntöjä. Samalla odotetaan suhdanteiden elpyvän. Rakennustuotteiden valinta on jatkossa entistä merkityksellisempää. Siksi myös luotettavien toimijoiden vertailu ja valinta on vastuullinen tehtävä. Materiaalivalintojen merkitys näkyy varmasti myös entistä aiemmin hanketta suunniteltaessa. Suunnittelijalta odotetaan enemmän paitsi ympäristövastuullisuuden ja tuotetiedon osaamista, myös vastuunottoa ja rohkeutta tehdä valintoja ja esittää niitä eteenpäin.
Jotta voisi olla valinnastaan varma, suosittelen perehtymään erilaisiin toteutusvaihtoehtoihin hyvissä ajoin, päivittämään omat tiedot rakennusmateriaaleista ja kysymään rohkeasti lisää. Copy-paste-suunnitelmat on syytä unohtaa, eikä välttämättä kannata enää rakentaa kuten silloin ennen. Tuotteen ominaisuuksien määrittäjä vastaa rakenteen toimivuudesta, joskin saa myös varmuuden siitä, kun tuotevalinta on oikea. Jokainen materiaalivalmistaja on paras tuotteidensa ratkaisutuntija. Suunnittelijan kannattaa hyödyntää materiaaliominaisuuksiin tarjottava tuki, jolloin vastuu harteilta jakautuu laajemmalle, työt helpottuvat ja nopeutuvat. Ja mikä parasta, voidaan jo suunnitteluvaiheessa luoda kokonaiskuva valintojen vaikutuksesta hankkeen kulkuun sekä rakenteiden ja rakennuksen elinkaareen.
Toivon rakentamiseen edelleen avoimuutta ja maalaisjärkeä sekä yhä laajempaa yhdessä tekemistä materiaalivalmistajien ja muiden hankkeen osapuolten kanssa. Ne ovat niitä hankkeita, joissa onnistutaan – tehdään yhdessä, pysytään ajan ja tilanteen tasalla.
Oikeus määrittelee rakentamista yllättävällä tavalla
Kun tavoitteena on rakenteen turvallinen ja terveellinen, onnistunut toteutus, on tärkeää osata hahmottaa kokonaisuuksia. Siksi asiakaskohtaamiset ja vakiintuneet koulutuksemme ovat myös meille hyvin tärkeitä; saamme jakaa tietoa ja kuulla palautetta, verkostoitua ja ratkoa haasteita yhdessä laajan asiantuntijaverkoston kanssa. Aika ajoin kutsun mukaan vieraita luennoimaan kokemuksistaan materiaalivalinnoista.
Innostuin juristinäkökulmasta kuultuani muutamia esityksiä lain kytköksistä rakentamiseen. Mielelläni seuraan myös blogeja ja riitacaseja alalta. Uteliaisuuteni heräsi tietää lisää siitä, miten rakennustuotteiden valinta ja suunnittelijan rooli näkyvät riidoissa. Sain tilaisuuden pyytää riitajuristin luennoitsijaksi asiantuntijakoulutukseemme. Sittemmin kuulimmekin aimo annoksen, vähintäänkin erittäin mielenkiintoista, Tiina Koskinen-Tammen näkökulmaa aiheesta seminaaritapahtumassamme.
Vaikka tuolloin rajasimme luennon sisällön sisäilmakorjaushankkeisiin, saimme hyvän käsityksen siitä, miten asioita, ja myös rakentamista, käsitellään oikeudessa. Siellä tilanne nollataan. Lähdetään muodostamaan kokonaiskuvaa tilanteesta, jossa termit selitetään uudestaan ja asiantuntijan osaaminen arvioidaan tilanteeseen sopivalla tavalla. Se, ettei henkilön pätevyys tai titteli vakuuta oikeutta rakentamisen osaajan asiantuntijuudesta, oli kummallinen asia. Ei myöskään jäänyt epäselväksi kirjausten ja asioiden dokumentoinnin tarkkuuden ja arkistoinnin tärkeys riidoissa.
Riitajuristin näkökulma auttoi ymmärtämään oman työn ja yhteistyön tärkeyttä
Opin Tiinan luennolla paljon; riskien ennakoinnista, eri kohderyhmille painotettavista asioista, suunnittelijan roolista, yhteistyöstä. On hyvä ymmärtää, millaisia asioita rakentamisen osapuolet tekevät, mistä vastaavat, mitä heiltä voi odottaa, niin ja mitä ei.
Uskon, että lakiasiantuntijan kertoma antoi perspektiiviä ja apuja myös muille koulutukseen osallistuneille. Oli havahduttavaa huomata, miten suuri merkitys tuotetiedon ja detaljiikan laadinnalla ja osaamisella voi olla. Minut luento pysäytti; miettimään ja pohtimaan oman työn tärkeyttä ja merkitystä. Ohjeita, tuotekortteja ja detaljeja luetaan pilkun tarkkaan, kun varmistetaan virheetöntä tekemistä ja sovittua laatua.
Oli hieno tilaisuus kurkistaa lakimaailmaan ja kuulla, miten rakentamisen sopimuksia tulkitaan, miten asiantuntijat määritellään ja millainen on virhe salissa. Oli yllättävää kuulla myös Tiinan oppineen uutta koulutuksemme muista esityksistä ja aiheista. Havahduin siihen, miten tiivis ja erityinen rakentamisen malli Suomessa on. Rakentaminen on erityisosaamista ja ulkopuolisen silmin varsin monisäikeinen vyyhti ymmärtää.
Materiaalivalinnoilla ja ohjeiden mukaisella tekemisellä, dokumentoinnilla ja kirjauksilla on iso merkitys rakentamisen aikana. Sen vahvistivat myös juristin kokemukset käytännön haasteista. Kiitos avoimesta yhteistyöstä Tiina ja Talojuristit – koulutus riita-asioista on jäänyt mieleen erityisenä, uudenlaisena askeleena tuntemattomaan. Se askel kannatti ottaa.
Onnistumisiin!
Tanja Starck rakennusinsinööri, LKV suunnittelijapalvelupäällikkö Kiilto Oy, rakentaminen |
![]() |