Taloussanomat kirjoitti viime viikolla (27.8.2021), kuinka asuntojen hinnat nousevat tietyillä alueilla nyt nopeammin kuin kymmeneen vuoteen. Halukkaita ostajia on pyydetty joillakin suosituimmilla alueilla kirjoittamaan myyjille "rakkauskirjeitä" eli perusteluja sille, miksi asunto pitäisi myydä juuri hänelle. Aiheesta löytyy asiaa Hypon asuntomarkkinakatsauksesta tämän vuoden kolmannelta vuosineljännekseltä. Katsauksen mukaan kaikkein kuumimmilla markkina-alueilla välittäjät nimittäin kyselevät suoraan sitovan tarjouksen lisäksi ”terveisiä myyjälle” ja ”perusteita, miksi asunto pitäisi myydä halukkaiden joukosta juuri sinulle”. Katsauksessa todetaan kyseessä olevan meillä uusi piirre asuntomarkkinoilla, kun aiemmin eurot ovat puhuneet korulauseiden sijaan.
Mikä on tällainen rakkauskirje? Kuulostaa jenkkikamalta. Googlettaminen esim. sanoilla ”love letters buying a house” tuottaakin mielenkiintoisia tuloksia. Rapakon takana kuumentuneilla asuntomarkkinoilla ostajat pyrkivät tekemään vaikutuksen myyjään ja tulemaan valituksi ostajaksi useiden ostajaehdokkaiden joukosta tällaisilla rakkauskirjeillä. Mm. etsy.com:ssa myydään talon myyjälle osoitetun rakkauskirjeen sapluunoita! Menettely on poikinut myös epäilyjä kirjeiden aiheuttamasta syrjinnästä, koska myyjän saadessa kirjeen kautta aiempaa enemmän turhaakin tietoa ostajaehdokkaasta ja tämän ominaisuuksista, esim. perhetilanteesta ja erilaisista preferensseistä, valinta ostajaehdokkaiden kesken voi tapahtua syrjivillä perusteilla. Tällaista syrintää estämään tarvitaan jenkeissä jo omaa sääntelyä asuntomarkkinoille.
Mietin, olisiko tällainen rakkauskirje hyvä vai huono asia? Yleensä kun meillä Suomessa on kyse kiinteistönvälittäjän välityksellä tehtävästä kaupasta, ostaja ja myyjä eivät tunne toisiaan kovinkaan hyvin, jos juuri lainkaan, ennen kaupan tekemistä. He voivat olla läsnä yhtä aikaa kuntotarkastustilaisuudessa, mutta eivät välttämättä tapaa muuten mitenkään. Kiinteistönvälittäjäkään ei yleensä kovin hanakasti halua osapuolten olevan suoraan keskenään yhteydessä, jottei tule ohareita. Olisiko hyvä, jos myyjä saisi ostajaehdokkaasta tietoa tällaisella kirjeellä?
Asunto- ja kiinteistökauppariitatilanteissa kuulee silloin tällöin kaupan osapuolen (yleensä myyjän) toteavan, että olisi pitänyt tajuta jo silloin aiemmin, ettei tämän henkilön (vastapuolen) kanssa kannata tehdä kauppaa. Myyjä voi ”jälkiviisaana” miettiä tätä, koska hänellä on ollut sen kommunikoinnin perusteella, jota ostajan ja myyjän välillä on ollut ennen kauppaa, sellainen intuitio, että ostaja on hankala ihminen tai ”joka asiasta valittaja”. Ja kaupan jälkeen ostaja onkin sitten tehnyt reklamaation. Voisiko rakkauskirjeillä vaikuttaa siihen, että myyjä valitsee ”oikean” ostajan?
Meillähän asunnon tai kiinteistön myynti-ilmoitus ei ole sitova tarjous, vaan tarjouskeskustelu lähtee liikkeelle ilmoituksen (ja yleensä myös asuntoon tutustumisen) jälkeen tapahtuvalla ostotarjouksella. Ostotarjouksen sitovuus on erilainen asunto- ja kiinteistökaupassa. Myyjän ei ole myynti-ilmoituksensa perusteella pakko myydä kenellekään. Kuten Hypo esittää, yleensä eurot puhuvat ja korkeimman tarjouksen tehnyt ”voittaa”. Euroja ei liene useinkaan ohitettu.
Merkittävä on tietenkin mainittu syrjintänäkökulmakin. Rakkauskirjeet vaikuttaisivat vievän asuntomarkkinoita samaan suuntaan kuin työhakemukset/CV:t työmarkkinoilla. Niidenhän osalta on meilläkin jo edetty osittain seuraavaan vaiheeseen eli anonyymiin rekrytointiin, jotta henkilön ominaisuuksille, jotka ovat työn kannalta turhaa tietoa, ei annettaisi rekrytoinnissa merkitystä.
Toisaalta yksi kirje on vain yksi kirje. Kuinka oikean tai relevantin kuvan siitä välttämättä pystyy ihmisestä ja hänen mahdollisesta riitelynhalustaan saamaan, onkin toinen juttu.