Kun uusi rakentamislaki astuu voimaan 1.1.2025, pieniin alle 30 neliömetrin/120 kuutiometrin rakennuksiin ei tarvitse enää hakea rakentamislupaa. Asuinrakennuksen rakentaminen tarvitsee kuitenkin jatkossakin aina luvan rakennuksen koosta riippumatta. Lupavapaus koskee esim. piharakennuksia, talousrakennuksia ja saunarakennuksia. Vaikka pienet rakennukset eivät jatkossa vaadi rakentamislupaa, niiden rakentaminen ei jatkossakaan ole täysin vapaata.
Saako jatkossa rakentaa mitä vaan?
Ei saa. Vaikka pienelle rakennukselle ei tarvittaisi rakentamislupaa, on muuta sääntelyä ja määräyksiä noudatettava.
Kaavassa sallittua rakennusoikeutta ei saa ylittää ja kaavamääräyksiä on noudatettava. Rakennus on myös sijoitettava mm. riittävän etäälle kiinteistön rajasta.
Rakentamislaissa säädettyjen olennaisten teknisten vaatimusten on täytyttävä, vaikka rakentamislupaa ei tarvita. Rakentamislain 4 luvussa säädetyt olennaiset tekniset vaatimukset koskevat mm. hyvää rakennustapaa, rakenteiden lujuutta ja vakautta, käyttöturvallisuutta, paloturvallisuutta, terveellisyyttä jne.
Myös kunnan rakentamisjärjestystä on noudatettava. Rakentamislain ns. korjaussarjassa täsmennetään sitä, että kunta ei voi rakentamisjärjestyksessä kiristää lupakynnystä, eli esim. määrätä pieniä rakennuksia luvanvaraisiksi. Rakentamisjärjestyksessä voi kuitenkin olla muita noudatettavia määräyksiä, koskien esim. rakentamistapaa, istutuksia, aitoja, rakennetun ympäristön hoitoa, vesihuollon järjestämistä tai paloturvallisuuteen liittyviä etäisyyksiä.
Rannalle ei saa edelleenkään rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakentamisluvan myöntämisen perusteena. Jos kaava ei tätä mahdollista, tarvitaan poikkeamislupa.
Mikä siis muuttuu?
Lupavapaus vähentää pieniin rakennuksiin liittyvää byrokratiaa ja lupamaksut säästyvät. On kuitenkin muistettava, että rakennushankkeeseen ryhtyvä eli tontin omistaja/haltija vastaa määräysten ja säännösten noudattamisesta. Rakennusten suunnittelu ja rakennushankkeen valvonta kannattaa jatkossakin antaa ammattilaisten tehtäväksi, vaikka lupaa ei tarvittaisi.
Lupavapaus voi johtaa jälkikäteisen valvontatarpeen lisääntymiseen. Viranomaisten resurssit ovat rajalliset, joten todennäköisesti valvontaa tapahtuu esim. naapureiden valitusten johdosta.