Kirjoittanut Tiina K-T
Kiinteistökauppariitoja hoitavana asianajajana ohjeistan talokauppaa tekemään aikovia ottamaan selvää millaisesta ja minkä kuntoisesta kohteesta kauppaa ollaan tekemässä sekä perehtymään kyseisen aikakauden omakotitalojen tyypillisiin (riski)rakenteisiin ja ongelmiin. Näen, että tiedon lisäämisellä ja sen sisäistämisellä ennen kaupantekoa monta kaupan jälkeistä riitaa olisi vältettävissä. Tosin jokunen kauppa voisi jäädä myös kokonaan tekemättä.
Silti edelleen usein tulee vastaan tapauksia, jossa kaupanteon jälkeen todetaan esim. 1970-luvun talossa valesokkeli tai koolattu puulattia vaurioituneeksi ja tämä on ostajalle ja myyjälle täysi yllätys. Vaikka kyseiset rakenteet olisi todettu jo ennen kauppaa tehdyssä kuntotarkastuksessakin riskirakenteiksi.
Tänä päivänä puhutaan paljon mindfulnessista. Sillä tarkoitetaan mielentilaa, jossa keskitytään tietoisesti nykyhetkeen. Kun toimii tietoisesti, saa samalla paremman kosketuksen elämään ja omaan itseen. Sen avulla saa perspektiiviä omaan elämään ja näkee asiat selvemmin.
Mindfulness on nykyhetkessä tarpeellista ja hyvää monessa aspektissa. Tietoinen läsnäolo perheen kanssa, tietoinen syöminen jne. Olen miettinyt, voisiko mindfulnessia soveltaa myös asunto- tai talokaupan tekemiseen. Lähinnä siitä voisi olla apua tekemään tietoista asunto- ja talokauppaa, jossa tavoiteltava ja saavutettava tietoisuus auttaisi tiedostamaan ja ymmärtämään millaista rakennusta ollaan myymässä ja ostamassa. Mahdollisuuksineen ja riskeineen, kokonaisuudessaan.
Myyjä: On ennen myyntiä kerännyt asiakirjat, listannut remontit, teettänyt kuntotarkastuksen. Niiden perusteella myyjä keskittyisi tietoisesti ja kiireettä tilanteeseen kokonaisuudessaan. ”Minun on nyt luovuttava tästä talosta, vaikka se ottaa koville. Olemme muuttamassa kerrostaloon. Tämä talo on isäni itse rakentama, minun kotitaloni. Se on rakennettu vuonna 1970. Se on jo melkein viisikymmentä vuotta vanha. Se on jo aika vanha. En ymmärrä rakennustekniikasta itse oikein mitään. Teetin kuntotarkastuksen ja siinä kuntotarkastaja totesi valesokkelin, josta on sanottu, että se on riskirakenne. Mikä on riskirakenne? Selvitänpä sen. Pitäisiköhän siihen jotenkin kiinnittää huomioita kaupassa? Uskaltaako tätä myydä ollenkaan? ”
Ostaja: On ennen ostopäätöksen tekemistä kerännyt tietoa, asiakirjoja, perehtynyt kuntotarkastusraporttiin. Ostaja tarkastelee niitä kiireettä, keskittyen, ”tuomitsematta”. ”Olen kiinnostunut tästä kohteesta, puolisoni rakastui sen puutarhaan. Tämä talo on aikansa helmi muotokielensä puolesta. Puolisoni ja minäkin haluamme tämän talon, olisimme täällä onnellisia. Sijainti on lähellä palveluita ja päiväkotia. Kappas vaan, tämän talon rakennusvuosi on 1970. Se on siis jo viisikymmentä vuotta vanha. Mitähän se tarkoittaa? Minkähänlaiset rakenteet talossa on? Pintaremonttia tämä vaatii, saamme sillä tästä meille oman näköisen kodin. Niin ne rakenteet, mitähän niiden iäkkyys tarkoittaa? Kuntotarkastusraportissa on todettu valesokkeli, riskirakenne. Mitähän se tarkoittaa? Mitä se tarkoittaa jatkon kannalta? Meillä ei ole paljoa riskivaraa laittaa rahaa korjauksiin.”
Auttaisiko mindfulness välttämään kiinteistökauppariitoja?