Blogivieras homekoirayrittäjä Jenna Knuutinen kertoo, miten homekoiraa voidaan käyttää apuna rakennuksen kunnon selvittämisessä.
Mihin homekoiratutkimusta käytetään?
Homekoirien käyttö on viime vuosina yleistynyt. Pientalokohteet ovat homekoirayrittäjän arkipäivää, ja myös isommat kiinteistöt ovat tulleet tutuiksi.
Yleisin syy homekoiratutkimuksen tilaamiselle on edelleen epäilys mahdollisesta sisäilmaongelmasta. Asukkaiden, tai työntekijöiden oireilu, tai rakennuksen sisäilmassa havaittu haju, ovat tutkimuksen tilaamisen yleisimmät syyt. Yhä useampi kuitenkin tilaa myös homekoiran tilanteessa, jossa talossa/kiinteistöissä ei ole epäilystä sisäilmaongelmista, vaan halutaan varmistaa rakenteiden kuntoa esimerkiksi ennen remontteja. Ennen laajemman remontin, tai tilojen muutoksien tekemistä, on homekoiratutkimuksen hyötynä se, että osataan kohdentaa tarvittaessa remontit, myös syvemmälle rakenteisiin.
Asunto/kiinteistökauppatilanteissa homekoiran tilaajana voi olla ostaja tai myyjä. Homekoiran käyttö ennen kaupantekoa auttaa kohteen kunnon selvittämisessä ja on molempien osapuolten turva.
Homekoiratutkimus on usein asuntokaupan jälkeen ensimmäinen tutkimus, jos epäillään ostetussa kiinteistössä/asunnossa mahdollista vauriota. Asuntokauppojen mahdollisissa riitatilanteissa toimii homekoiratutkimusraportti yhtenä todisteena.
Kaikissa tapauksissa ei kuitenkaan homekoiran käytölle ole tarvetta. Jos rakenteissa on vauriota, jotka pystytään todentamaan ja niiden laajuus pystytään selvittämään rakenteiden pinnalta, ei homekoiran käytölle ole tarvetta. Homekoirat on opetettu ilmaisemaan vaurioituneissa rakenteissa olevia homeita (kosteusvaurioindikaattorimikrobeja) ja jos rakennuksessa on epäilystä muusta sisäilmaongelmasta, esimerkiksi rakennusmateriaaleista johtuvista päästöistä, ei homekoirasta ole apua niiden paikantamiseen. Homekoiratutkimus toimii kuitenkin näissä tapauksissa homevaurion pois sulkevana tekijänä.
Homekoiran käyttö piilevien rakenteissa olevien vaurioiden selvittämiseen on kuitenkin lyömätön. Homekoiran hyötynä on se, että mahdolliset vauriot pystytään paikantamaan rakenteita rikkomatta. Koiran tehtävänä on paikantaa mahdollinen vaurio ja antaa osviittaa vaurion laajuudelle. Jos homekoiraohjaajalla on rakennusteknistäkoulutusta, pystyy hän ottamaan kantaa mahdollisiin riskirakenteisiin ja koiran ilmaisujen syihin.
Homekoiratutkimuksesta tehdään aina kirjallinen raportti. Minimissään raportista tulee löytyä yleistiedot tutkittavasta kohteesta, pohjakuva, johon on merkittynä homekoiran ilmaisukohdat, ulko- ja sisäilman olosuhteet, sekä paine-erot ulkovaipan yli. Homekoiraohjaajan osaamisen tason mukaan raportissa voi olla myös kattavasti lisätietoa rakenteista tehdyistä havainnoista ja mittauksista.
Homekoiratutkimuksen jälkeen
Homekoiran perusteella ei tule tehdä kattavia purkutoimenpiteitä, tai korjauksia, ilman rakenteiden tarkempaa tutkimista. Yleisin homekoiran jälkeen suositeltava tutkimus on rakenteita avaava kuntotutkimus. Kuntotutkimuksella selvitetään mm. rakenteiden kuntoa, toteutustapaa ja vaurion syntymisen syytä. Aina ei kuitenkaan homekoiratutkimuksen jälkeen ole tarvetta jatkotutkimuksille, vaan koiran ilmaisujen syy voi olla paikan päällä todennettavissa, tai ilmaisuja ei tule.
Kirjoittaja:
Jenna Knuutinen
Hometutka
www.hometutka.fi
Jenna Knuutinen on tehnyt homekoiratutkimuksia vuodesta 2012 lähtien. Koulutukseltaan Jenna on talonrakentaja, kosteusmittaaja, homekoiraohjaaja ja sisäilma-asiantuntija. Hometutkassa työskentelee Jennan lisäksi homekoirat Käpy ja Kelo sekä homekoiraharjoittelija Risu.