Asuntorahoitusjohtaja, LKV, LVV Anna-Maija Kuosmanen Hypoteekkiyhdistyksestä antaa vinkkejä asunnon hankintaa suunnitteleville ja kertoo, millaisiin asioihin pankki kiinnittää huomiota asuntolainaa haettaessa.
Oma koti on monelle suuri ellei samalla suurin omaisuuserä. Kiinteistöissä ja asunto-osakkeissa on suomalaisten varallisuus turvassa, näin on vuosien ajan opetettu. Haluamme asua omistamassamme kodissa ja samalla ajattelemme sen olevan omaisuutta jälkipolville sekä tuovan taloudellista turvaa myös itsellemme.
Tämän vuoksi etukäteen suunnittelu, tutustuminen ja huolellinen arviointi on äärimmäisen tärkeää. Paitsi, että asumista on hyvä suunnitella jatkumona, joka kantaa eteenpäin elämässä on se taloudellisena investointina myös niin suuri, että kauppaa ei kannata tehdä pelkästään tunteella, vaikka monesti niin väitetään tehtävän. Mitä sitten kannattaa ajatella ennen kaupoille menemistä?
Ihan ensimmäinen asia on tietenkin oma budjetti. Mihin se riittää. Se ajaa jopa sijainnin ohitse, sillä kaikilla ei ole varaa ostaa ensiasuntoa tai seuraavakaan kaikkein kalleimmilta alueilta, eikä toki kaikki sellaisilla halua asuakaan. Oma talous ja sen kantokyky kuitenkin määrittää suuresti, millaista asuntoa ja mistä sitä voi alkaa etsiä. Tämän jälkeen tulee sitten itse asunto. On tärkeää tietää mitä ostaa. Asunto-osakkeiden kohdalla yhtiön dokumentit ovat ykkössijalla. Miten yhtiötä on hoidettu? Mitä remontteja on tehty yhdessä ja mitä tehty itse asunnossa. Onko asuntoon tehdyt remontit hyväksytty yhtiön hallituksessa, kuka remontit on tehyt, miten ne on tehty ja onko kaikki lopputarkastettu ja dokumentoitu. Nämä ovat tärkeitä seikkoja sen vuoksi, että siten voi ennakoida, millaisia kuluja tulevaisuus tuo tullessaan. Omistaminen nimittäin myös maksaa. Jos on varaa maksaa mahdollisia isoja remontteja, hyvä niin, mutta jos ei ole ja ei ole varautunut, voi tulla hyvin ikäviä yllätyksiä. Samoin, jos edellinen omistaja onkin tehnyt ns. pintaremontteja väärin ja vaikkapa aiheuttanut koko yhtiölle jonkin sitä haittaavan seurauksen, onkin sen korjaaminen yksin uuden omistajan vastuulla. Jos sitä ei oltu hyväksytty eikä tarkastettu asianmukaisesti.
Yleisesti myös ympäristöön on tärkeä tutustua. Mitä suunnitelmia kaupungilla tai kunnalla on ympäröivän kaavan osalta. Onko lähelle tulossa teollisuushalli tai kaunis puistoalue onkin kaavoitettu uusille kerrostaloille. Kaikki tämä pätee myös omakotitaloon. On tärkeä tuntea ostettava kohde. Miten se on rakennettu, kuka tehnyt remontteja ja millaisia. Mitä löytyy talon alta? Onko kunnallistekniikkaa rasittamassa tonttia maan alla tai onko naapurin johdot ostettavan tontin kulmalla.
Pankki on kiinnostunut näistä samoista asioista. Rahoittajana pankki haluaa varmistua aina, että vakuudeksi tuleva kohde on kunnossa ja/tai korjaukset ovat pääosin tiedossa. Aina tulee yllätyksiä ja siihenkin pankki ohjaa ostajaa varautumaan. Rahoittajana pankille on tärkeää, että asiakkaan talous pysyy tasapainossa ja siten paitsi maksut, myös muu elämä onnistuu lainanmaksun ja asumisen rinnalla. Pankki kysyy aina ostettavan kohteen perustiedot sekä myös tutkii ne. Tämä tehdään, koska jokaisen asiakkaan asiat ovat tärkeitä ja jokaisen oman talouden hallinta on tärkeää.
Asunnon ostaminen on kivaa puuhaa. On kiva katsella ja haaveilla. Haaveilun ja tunteen vallassa täytyy muistaa ottaa järki käteen ja tutkia, tutustua sekä kysyä kysymisenkin jälkeen ellei ymmärrä jotain. Kukaan ei koskaan kuitenkaan kysy liikaa eikä tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan. Ollaanhan tekemässä yhtä elämän isoista kaupoista.
Anna-Maija Kuosmanen
Asuntorahoitusjohtaja, LKV, LVV, APV1 ja 2
Anna-Maija Kuosmanen toimii asuntorahoitusjohtajana Hypoteekkiyhdistyksessä. Kuosmanen on laillistettu kiinteistönvälittäjä ja vuokravälittäjä, ja hänellä on pitkä työkokemus sekä kiinteistönvälitys- että pankkialalta.