Asunnon ostajan ja myyjän tietopankki

Asianajotoimisto Alfa Oy

Tämä on Asianajotoimisto Alfan talojuristien blogi, jota kirjoittavat asianajajat Tiina Koskinen-Tammi ja Leena Laurila.

Ilmoittaudu maksuttomiin webinaareihimme Tilaa maksuttomia oppaitamme

Asuntokauppa = riski ?

Viime päivinä on uutisoitu paljon uuden asunnon kauppaan ja rakentamisen laatuun liittyvistä ongelmista, kuten siitä, että rakentamisvaiheessa myytävän RS-kohteen vakuudet eivät riitä turvaamaan ostajan taloudellista asemaa rakennuttajan konkurssissa  (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rakennusasiantuntijat-toivovat-tiukempaa-saantelya-uudiskohteisiin-ei-voi-mainostaa-riskittomana-hankintana-liian-usein-luullaan-vedenpitaviksi/7508436#gs.vok0f3) ja uuden asunnon rakennusvirheistä, joita rakentaja ei ole korjannut (https://yle.fi/uutiset/3-10920074).

Taloudelliset riskit onkin syytä pitää mielessä uuden asunnon kaupassa. Asunto- ja kiinteistökauppariitoja hoitavan asianajajan näkövinkkelistä katsottuna käytetyn vanhan asunnon ja vanhan kiinteistön ostamiseen liittyy kuitenkin suurempia taloudellisia riskejä kuin uuden asunnon ostoon. Kodinvaihdon hyvistä puolista nauttimisen lisäksi jokaisen tulisi mieltää myös se, että kauppaan saattaa liittyä merkittäviä taloudellisia ja muita riskejä. 

Käytetyn asunnon tai omakotitalokiinteistön kaupassa voi tulla ilmi vähintäänkin ikävänä yllätyksenä kaupan jälkeen, että talon rakenteissa on korjausta vaativia vikoja tai vaurioita. Vaurioiden selvittäminen ja korjaaminen sekä niistä riitely voi olla kallista. Jos asuntolainaa ottaa maksimimäärän asunnon ostamista varten, ikäviin yllätyksiin ei oikein ole minkäänlaista varaa.

Myös vanhan asunnon tai omakotitalon myynti voi olla taloudellinen riski - kun on varteenotettava riski joutua myyjänä jälkeenpäin vastuuseen kaupan kohteen virheistä eikä tätä ole mielletty ja otettu huomioon ennalta.

Käytetyn asunnon tai kiinteistön ostaja voi saada myyjältä virheen perusteella hinnanalennusta, tai joskus koko kaupan purettua. Käytetyn asunnon tai kiinteistön kauppaan ei liity vakuuksia tai muita suojajärjetelmiä, joten korvausten saaminen on myyjän maksukyvyn varassa. Asunto on yleensä ihmisten arvokkain omaisuuserä. Sekä asunnon ostajalla että myyjällä on yleensä asuntolainaa. Myyjä voi olla käyttänyt kaupasta saamansa kauppahinnan vanhan asuntolainan maksuun ja mahdollisesti uuden asunnon ostoon. Myyjän nykyiseen asuntoon kohdistuu myös asuntolainaa. Voi käydä niin, ettei myyjällä ole maksukykyä maksaa hinnanalennusta tai palautettavaa kauppahintaa, ainakaan kokonaan. Jos myyjän heikko maksukyky on tiedossa kun ongelmatilanne ilmenee, riita-asia kannattaa pyrkiä sopimaan mahdollisuuksien mukaan.  Jos myyjällä ei ole varallisuutta eikä tuloja, huonoimmassa tapauksessa kaikki kustannukset voivat jäädä ostajan vastuulle, vaikka jutun voittaisi oikeudessa.

Käytetyn asunnon ja kiinteistön kauppaan liittyviä taloudellisia riskejä voi vähentää teettämällä asianmukaisen kuntotarkastuksen ja asiantuntijan suosittelemat lisätutkimukset ennen kauppaa ja huomioimalla niissä ilmenneet korjaustarpeet ja riskit kauppahinnassa. Riitoja voi ehkäistä myös juristin laatimilla vastuunjakoehdoilla.

Tilastojen valossa vain pieni osa asuntokaupoista johtaa ongelmatilanteisiin tai riitoihin, mutta asunnon ostaessaan kannattaa varautua myös ikävien yllätysten mahdollisuuteen ja huolehtia siitä, että oma talous on kestävällä pohjalla. 

<< Palaa edelliselle sivulle


Jaa sivu somekanavissasi: